Esküvő Classic magazin interjú

Tóth Árpád, az RP Cinematography alapítója vallja, hogy minden esküvő egy üres vászonnal kezdődik, amit a legszebb pillanatokkal kell megtöltenie az esküvői videósnak. Utazásai és saját nagy napja ihlette, hogy elinduljon az esküvői filmes pályán, minek nyomán számos menyasszony és vőlegény szemébe csalt már örömkönnyeket…

EC: Honnan jött az ötlet, hogy cinematográfiával foglalkozz. Miért pont az esküvők mellett horgonyoztál le?
Árpád: 
Már egészen fiatal korom óta érdeklődtem a filmkészítés iránt, ám az élet akkor teljesen más irányba sodort, de mindig ott motoszkált bennem a gondolat, az érzés, hogy a mozgókép iránti szenvedélyemnek éljek. Pár éve komolyabban is elkezdtem hobbyból saját részre az utazásainkról videókat készíteni, mert úgy hiszem, hogy sokkal jobban átadható az egész élmény és érzelem világa, mintha ugyanazt csak képekkel mutatnám meg a nézőknek. Az áttörést a saját esküvőmre készített esküvői kisfilmem hozta meg, mikor biztossá vált, hogy ezt szeretném csinálni és immár nem csak hobby-ból, hanem hivatásként is. Fantasztikus érzéssel fog el, mikor a feleségem újra és újra átéli esküvőnk minden pillanatát az általam készített kisfimmel és ezáltal örömkönnyeket csalok a szemébe. Úgy érzem, ez hajt előre, hogy a leendő feleségekből is hasonló érzéseket válthassak ki a filmjeimmel.  Az esküvők világában megtaláltam azt a fajta kreativitást és érzelemvilágot, ami miatt újra és újra töretlen lelkesedéssel veszem elő a kamerát.

EC: Milyen stílus jellemzi az általad készített filmeket?
Árpád: 
Ha egy szóval kellene jellemeznem, akkor azt mondanám, hogy „történetmesélős” stílust képviselek. Számomra nem a végeláthatatlan rögzítés a cél, hanem az egyedi és megismételhetetlen légkör létrehozása és ennek átadása a kisfilmekben is melyhez úgy gondolom, a jó zeneválasztás nagyban hozzájárul. Nincs két egyforma kisfilm. Megtalálni minden meghitt pillanatot és átadni egy mindent átható hangulatot. Elmesélni a történeteteket. Minden esküvő üres „vászonnal” kezdődik, és én „festem” meg ezt az üres vásznat a legszebb pillanatokkal.

EC: Munkád során előszeretettel használsz drónokat is. Miért ajánlod ezt a technikát a pároknak?
Árpád: 
drón az egyetlen olyan eszköz, ami mindent lát, az operatőr segítségével madártávlatból csodálhatja a tájat. Egy esküvőn pedig, ahol sok ember gyűlik össze, kifejezetten csodás látványt nyújthat. Mivel a drón is mozgóképet közvetít, a cinematográfus el tudja kapni a legjobb pillanatokat, melyek számos esetben felülről sokkal jobban mutatnak. Nagyon látványos tud lenni, mikor a menyasszony eldobja a csokrot vagy a vendégek héliumos lufikat engednek fel a magasba, aminek a hangulatát látványosabban visszaadják a felülről készült felvételek. Teljesen mindegy, hogy hol van az esküvő, a drón visszaadja a táj minden szépségét és megörökíti a szerelmeteket egy nagyon különleges perspektívából.

Esküvői cinematográfia és drónvideózás

EC: Konkrét csomagajánlataid vannak vagy a pár egyéni igényei alapján állítod össze a végső ajánlatot?
Árpád: 
Is-is. Ahány esküvő, annyi pár és elképzelés. Természetesen vannak konkrét csomagajánlataim, melyek egy iránymutatást adnak a párnak, hogy mégis miből lehet választani vagy összerakni egy csomagot, de számomra nagyon fontos, hogy mielőtt a pár bármit is lefoglal, megismerjem őket és az elképzeléseiket. Szeretek személyesen vagy Skype-on beszélni velük, hogy mindenkinek egy egyénre szabott csomagot tudjak ajánlani. Nem szeretném, hogy bárki olyanért fizessen, amire nincs szüksége vagy bármi hiányozzon a csomagból, amit pedig kifejezetten szeretne.

EC: Milyen egyéb szolgáltatásokkal várod az érdeklődőket?
Árpád: 
Igen közkedvelt szolgáltatásnak számít a Kreatív vagy jegyesfilm készítés. Itt az esküvőt megelőző napokban egy másik különleges helyszínen készítek felvételeket és ebből vágom össze a Kreatív kisfilmet. Ezt azért is szeretem, mert vannak párok, akik még esetleg lámpalázasak, ha kamera forog körülöttük, így viszont esküvői főpróbaként, szokhatják kicsit a helyzetet és nem utolsó sorban engem is jobban megismerhetnek, ezáltal kicsit oldódik a feszengés érzetük, így az esküvő napján már sokkal lazábbak, felszabadultabbak lesznek, hiszen már nem ismeretlenként leszek ott életük nagy napján. Ami még újdonságnak számít, de mostanában egyre többen kérik, hogy az esküvőt követően egy úgynevezett Wedding Trailerben „esküvői film előzetesben”, idézhessék fel 1-2 percben a nagy napjuk legizgalmasabb pillanatait ezzel is felcsigázva őket, addig, amíg el nem készül az esküvői filmjük.

EC: Hol vállalsz felkéréseket?
Árpád: Az ország egész területén
 belül bárhol vállalok filmezést, de van már felkérésem külföldi Kreatív kisfilm készítésére Velencébe. Tehát azt is mondhatnám, hogy a világ bármely részére szívesen utazok egy- egy fantasztikus helyszín kedvéért. A filmezés mellett a legnagyobb szenvedélyem az utazás, melynek köszönhetően a világ számos csodáját volt már szerencsém látni, így azt gondolom külföldön is rutinosan mozgok.